Hoera je kindje is geboren, je kunt nu de geboortekaartjes gaan bestellen. Maar voordat je gaat bestellen willen we je even attenderen op onderstaande puntjes. Die zien wij namelijk nog wel eens misgaan.
Een belangrijk element op het geboortekaartje is de geboortedatum. Helaas zien we regelmatig dat de vermelde geboortedatum op het kaartje niet klopt. Zo wordt soms per ongeluk de uitgerekende datum nog vermeld, of de verkeerde dag, maand of jaar. Helemaal rond de jaarwisseling wordt er vaak een fout gemaakt in het jaartal. Let hier dus goed op! Wanneer je de datum voluit schrijft let dan op de schrijfwijze, een maand bevat geen hoofdletter. Dus niet 17 Februari 2023, maar 17 februari 2023.
Naast de geboortedatum wordt vaak ook de geboortetijd, het geboortegewicht en de lengte van het kindje op het geboortekaartje benoemd. Al die cijfertjes, vul ze goed in en check ze goed. En denk eraan dat het gewicht in grammen wordt aangegeven en niet in kilo’s. Dus 3540 gram en niet 3540 kilo.
Vergeet niet om je adres en optioneel het telefoonnummer te vermelden op het kaartje. En check ook deze op juistheid. Ook al weet je het telefoonnummer van je partner uit je hoofd, controleer het toch even. Schrijf het adres voluit, dus met postcode, zo kunnen de ontvangers van de kaart een kaartje terug sturen als ze willen.
Tegenwoordig heb je veel soorten online cadeaulijsten, waarin je je wensen voor de kraamcadeaus kunt noteren. Check voordat de kaarten gedrukt gaan worden altijd even of de url wel werkt. Nog een kleine tip van ons; een url werkt ook zonder https://. Dit staat zo rommelig op het geboortekaartje.
Een aantal fouten zien we geregeld voorbij komen. Bijvoorbeeld trotste ouders in plaats van trotse ouders. Of ‘bel even van te voren’, dit moet zijn ‘bel even van tevoren’. Ook het bezittelijke voornaamwoord jouw wordt vaak verkeerd geschreven. Een voorbeeld: Ik ben jouw grote broer en ik houd van jou. Jouw met w is een bezittelijk voornaamwoord. Jou zonder w is een persoonlijk voornaamwoord.
Tegenwoordig zie je steeds vaker Engelstalige gedichtjes op geboortekaartjes. Maar omdat dit vaak niet de moedertaal van de ouders is, worden hier nog vaak schrijffouten in gemaakt. Laat de kaart altijd even door iemand anders lezen. Twijfel je? Je mag ons altijd om raad vragen!
Wanneer je als ouders van het kindje niet dezelfde achternaam draagt is het verstandig om op het geboortekaartje te noteren welke achternaam je kindje zal dragen. Heeft je kindje meerdere namen? Vergeet dan niet om deze er bij te zetten. De gehele naam + achternaam wordt vaak aan de binnenzijde (bij dubbele kaarten) of achterzijde (bij enkele kaarten) van de kaart geplaatst.
Heeft je kindje een naam dat gegeven kan worden aan een jongen én meisje, zoals Bo, Sam, Robin, Jamie of Dani? En wordt er op het geboortekaartje geen duidelijke kleur roze of blauw gebruikt? Laat dan subtiel ergens weten wat het geslacht van je kindje is, door bijvoorbeeld ‘Welkom kleine meid’ of ‘Dani is het zusje van…’ op het kaartje te zetten.
Heb je bovenstaande allemaal gecheckt? Laat het dan ook nog even door je partner of kraamverzorgster checken. Nu weet je zeker dat alles goed gecontroleerd is.
Vergeet niet om enveloppen en sluitzegels mee te bestellen! Een raambord, tuinbord of vlag is ook erg leuk om mee te bestellen. Zo kan je de geboorte ook in jouw straat aankondigen.