Een ontzettend leuke gewoonte in België is het uitdelen van doopsuiker, ook wel suikerbonen genoemd, bij de geboorte. De kersverse ouders geven de gasten die de doop hebben bijgewoond een cadeau in de vorm van doopsuiker. Maar niet alleen bij een doop. De suikerbonen worden ook wel gegeven aan de kraamvisite, op een kraamfeest of gewoon thuis. Met de doopsuiker worden de gasten bedankt voor hun bezoek en de kraamcadeaus die zij meebrengen.
Een stukje geschiedenis
De traditie stamt al uit de Romeinse tijd en behoort daarom bij een van de oudste snoeptradities ter wereld. Het verhaal gaat dat de oude Romein Julius Dragatus de allereerste suikerboon maakte toen hij een amandel in een pot honing liet vallen. Hij was zo in de wolken met deze ontdekking dat hij het nieuwe snoepje cadeau gaf bij de geboorte van zijn zoontje. Zo startte de traditie dat doopsuiker staat voor vruchtbaarheid en wordt uitgedeeld bij een geboorte.
Een traditie waar veel aandacht aan wordt besteed
Tegenwoordig bestaat het geboortebedankje niet meer (alleen) uit suikerbonen. Chocolade, lolly’s en ander snoepgoed, maar ook bellenblaas of zeepjes worden gebruikt als doopsuiker. Aan de verpakking van het doopsuiker wordt veel liefde en aandacht besteed en ziet er doorgaans echt fantastisch uit. De verpakking van het doopsuiker wordt vaak gematched met het geboortekaartje of de babykamer.
Doopsuiker stickers
Versier je doopsuiker met stickers in de stijl van het geboortekaartjes. De stickers kunnen voorzien worden van de naam van het kindje. Je kunt kiezen uit stickers van 4cm of 6cm. Zoals je hieronder ziet kan je de stickers op verschillende soorten doopsuiker plakken en zorgt het voor een ontzettend mooi geheel.
Doopsuiker labels en wikkels
Versier je doopsuiker met een labeltje met daarop de naam van het kindje. Je kan het labeltje door middel van een touwtje aan het geboortegeschenk hangen of, zoals hieronder op de linker afbeelding afgebeeld, met een clipje of paperclip. Op de rechter afbeelding hieronder zie je een wikkel over een mentos rolletjes. Ook deze en andere wikkels om doopsuiker kunnen wij voor jou maken in de stijl van het geboortekaartje. Op de derde foto zie je een ander soort wikkel, hier kan je bijvoorbeeld een zakje met een zeepje in hangen.
Bedankkaartjes
Een manier om de gasten van een doopfeest of kraamfeest te bedanken voor hun komst en hun cadeau, is door het geven van een bedankkaartje na afloop van het feest. Ook dit kaartje kan door ons worden gemaakt in de stijl van het geboortekaartje.
Hoe doen wij dat in Nederland?
In Nederland wordt niet vaak doopsuiker gegeven bij een geboorte. Wel wordt er steeds vaker een lekkernij gegeven bij een kraambezoek, verpakt in de stijl van het geboortekaartje en voorzien van de naam van de baby, in plaats van beschuit met muisjes.
Ook zie je dat oudere broertjes en zusjes een lekkere geboorte traktatie weggegeven op scholen en kinderdagverblijven. Deze geboorte traktaties kan je ook voorzien van een mooie sticker met daarop bijvoorbeeld ‘hoera een broertje’ of de naam van de baby.
In Nederland worden ook steeds vaker babyshowers en kraamborrels gegeven. De babyshowers worden daarbij mooi aangekleed in een bepaalde kleurthema. Voor een kraamborrel is het leuk om stickers met daarop bijvoorbeeld ‘meisje’ of ‘baby’ te laten drukken passend bij het kleurthema.
Na afloop van een kraamborrel is het leuk om de gasten te bedanken voor hun komst, net zoals bij een bruiloft, in de vorm van een klein presentje. Heel mooi om dit ook in de stijl van het geboortekaartje te maken. Een soort doopsuiker zoals onze onderburen dat doen!