Je bent zwanger en je gaat voor het eerst een geboortekaartje maken, super leuk! Je vraagt je misschien af wat je nou eigenlijk allemaal aan informatie op het geboortekaartje moet zetten. Hieronder lees je wat er gebruikelijk op een geboortekaartje wordt gezet.
Op de voorkant van het geboortekaartje wordt vaak alleen de roepnaam geplaatst. Aan de binnenzijde/achterzijde wordt vaak de voornaam met eventuele doopnamen geplaatst. De achternaam wordt niet altijd genoemd, dit kan je zelf bepalen.
De geboortedatum van de kleine moet uiteraard ook op het kaartje. Dit kan kort zoals: 11.02.2025 of uitgeschreven 11 februari 2025. Let er op dat een maand geen hoofdletter heeft!
De tijd waarop de baby is geboren wordt ook vaak op het geboortekaartje vermeld. Heel soms plaatsen ouders een locatie icoontje, met de plaats waar de baby is geboren, op het geboortekaartje.
Het gewicht van de baby wordt altijd gewogen bij de geboorte. Leuk om dit geboortegewicht ook op het kaartje te vermelden.
De lengte van de baby wordt tegenwoordig niet altijd meer opgemeten bij de geboorte. Wil je de lengte wel op het kaartje? Vraag de kraamverzorgster dan even om je kindje te meten.
Tegenwoordig zijn er veel namen die voor een jongen en een meisje kunnen. En ook de geboortekaartjes zijn niet meer roze of blauw. Heb jij een kaartje en een naam dat voor beide geslachten kan? Geef het geslacht van het kindje dan aan op het kaartje. Bijvoorbeeld met de tekst: dankbaar en blij met de geboorte van onze dochter/zoon.
Het is natuurlijk belangrijk om op het kaartje te vermelden wie de trotse ouders en eventuele broers en zussen zijn. Vaak sturen mensen een kaartje terug bij het ontvangen van een geboortekaartje. Vermeld daarom altijd het adres op het geboortekaartje. Vaak worden er nog telefoonnummers op de kaartjes gezet, maar tegenwoordig heeft iedereen wel elkaars mobiele nummer, dus dit is niet perse nodig om te vermelden. Dan wordt het kaartje ook niet te vol. Kies je juist wel voor het plaatsen van telefoonnummers op de kaart? Denk er dan ook goed over na welk telefoonnummer je op de kaart zet, mama zit wellicht niet te wachten op allemaal appjes en belletjes in de kraamtijd.
Je wilt natuurlijk niet dat er bezoek aan de deur staat terwijl jij en je kindje net liggen te slapen. Geef daarom op het kaartje aan wanneer je bezoek wilt ontvangen. En geef aan dat ze van tevoren even moeten bellen/appen. Zo staat er nooit onverwachts visite op de stoep. Bekijk hier onze bezoekteksten.
Geef je een kraamborrel? Het is leuk om dit op een apart kaartje aan het geboortekaartje vast te maken d.m.v. een touwtje of een paperclip. Op dit kaartje kan je alle informatie over de kraamborrel zetten.
Een geboortegedichtje is natuurlijk ontzettend leuk op het geboortekaartje, op deze site vind je ontzettend veel leuke korte en lange geboorte teksten en gedichten.